14 tips om optimaal te vergaderen in jouw organisatie

Vergaderingen zijn essentieel voor effectieve communicatie en samenwerking binnen organisaties. Echter, slecht geleide vergaderingen kunnen een enorme tijdverspilling zijn.

Waar let je op om die vergaderingen echt te laten werken? Wat zijn do’s and dont’s?

Hier zijn 14 tips om je vergaderingen productiever en efficiënter te maken.

Dans cet article

Tip 1: Creëer een Veilige Setting

Vertrouwen is de basis voor open communicatie. Mensen delen pas ideeën en zorgen als ze zich veilig voelen. Bouw een cultuur van vertrouwen en openheid waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

Tip 2: Inchecken en uitchecken

Inchecken helpt om te begrijpen hoe iedereen erbij zit en eventuele persoonlijke omstandigheden te kennen. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte zit voordat de inhoud besproken wordt. Uitchecken helpt om te bevestigen dat iedereen mee is en eventuele vragen of feedback te adresseren.

Tip 3: Voorbereiding is het halve werk

Stuur vooraf de agenda rond en zorg ervoor dat taken van de vorige vergadering helder zijn afgesproken. Begin de vergadering met kleine status-updates van taken en spreek elkaar aan op verantwoordelijkheden. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt en helpt om de vergadering effectief te houden.

Tip 4: Recurrent ritme in meetings

Stel een vast ritme voor vergaderingen in, zodat iedereen weet wanneer deze plaatsvinden. Mensen zijn gewoontedieren en een regelmatig schema helpt hen om zich beter voor te bereiden. Plan ook vooraf de agenda en topics om tijd te besparen en de vergadering efficiënt te houden.

Tip 5: Rollen Afspreken en Roteren in de Meeting

Verschillende rollen in een meeting vastleggen dwingt ons om vanuit een bepaald oogpunt in de meeting te staan. Gebruik hiervoor de Six Thinking Hats-methode om informatie verzamelen (witte hoed), positief denken (gele hoed), risico’s inschatten (zwarte hoed), emoties uiten (rode hoed), creativiteit stimuleren (groene hoed), en het denkproces beheren (blauwe hoed). 

Daarnaast kunnen werkrollen zoals spreker, vragensteller, notulist, voorzitter en observator helpen om de vergadering gestructureerd en productief te houden.

Tip 6: Individueel waar mogelijk, samen waar nodig

Veel organisaties hebben een meetingcultuur waarin leidinggevenden van de ene naar de andere vergadering rennen. Hoewel meetings belangrijk zijn, is tijd beperkt en wil je die zo productief mogelijk benutten. Veel zaken kunnen ook asynchroon verlopen, zoals samenwerken aan documenten en digitaal feedback geven. Tools zoals online bewerkingsdocumenten, chatprogramma’s en online brainstormtools kunnen hierbij helpen en de noodzaak voor frequente vergaderingen verminderen.

Tip 7: Van Divergent naar Convergent Denken

Begin met een divergentiefase waarin iedereen breed ideeën kan geven. Dit zorgt voor meerdere perspectieven en creatievere oplossingen. Daarna vernauw je naar een convergentiefase waarin beslissingen worden genomen en acties worden vastgesteld.

Dit helpt om de beste ideeën om te zetten in concrete stappen.

Tip 8: Actie- en Doelgericht

Stel een heldere scope voor de vergadering af en wijs acties toe aan specifieke personen. Zorg ervoor dat iedereen weet waar de vlag voor de toekomst geplant wordt, zodat er gerichte en effectieve acties ondernomen kunnen worden.

Eindig enkele meeting met actiepunten benoemen en toewijzen aan iemand. Als niemand een taak opneemt, of iedereen het moet doen. Gebeurt het vaak niet.

Tip 9: Methodisch Werken

Werk met een vaste methodiek voor vergaderingen: check in, scope en probleemstelling benoemen, divergentie en convergentie fases, acties benoemen en check out. Dit zorgt voor een gestructureerde en productieve vergadering.

Tip 10: Energizers Gebruiken

Gebruik energizers om mensen op te warmen en hun aandacht vast te houden. Kleine bewegingsoefeningen of associatie-oefeningen kunnen helpen om de hersenen te stimuleren en de sessie leuker en interactiever te maken.

Tip 11: Mensen Motiveren om Actie te Ondernemen

Begin met het waarom. Maak duidelijk waarom actie nodig is en wat de voordelen zijn. Als mensen begrijpen wat er voor hen in zit, zijn ze meer gemotiveerd om actie te ondernemen. Helderheid over de scope en het probleem helpt hierbij.

Tip 12: Duidelijke en Heldere Communicatie

Communiceer op maat van wat mensen nodig hebben en hun rol. Zorg ervoor dat notities en verslagen gelezen worden door regelmatig en relevant te communiceren. Herhaal belangrijke punten en zorg voor helderheid in verwachtingen en verantwoordelijkheden.

Tip 13: Heldere en Haalbare Verwachtingen

Werk met realistische en haalbare doelstellingen. Bepaal samen waar de focus op ligt en wat niet gedaan wordt. Dit helpt om overbelasting te voorkomen en de focus te behouden op wat echt belangrijk is.

Tip 14: Maak het Leuk en Verbindend

Mensen willen plezier hebben en sociaal contact zoeken. Maak je vergaderingen leuk en actief om mensen te prikkelen en creativiteit te stimuleren. Dit zorgt voor een positieve en productieve sfeer waarin iedereen graag bijdraagt.

Stappen zetten naar optimaal vergaderen?

Met deze 14 tips kun je vergaderingen transformeren van een tijdrovende verplichting naar een productieve en motiverende activiteit. Probeer ze uit en merk het verschil in efficiëntie en betrokkenheid.

Heb je nood aan een extra prikkel om de samenwerking van je team te verbeteren? Découvrez notre offre.

Contactez-nous

Mail

Préférez-vous recevoir une réponse rapide par e-mail ? Veuillez remplir notre formulaire de contact.

Démo gratuite

Vous préférez tout voir dans son œuvre ? Alors réservez une démo sans engagement.

Related Posts

8 janvier 2025
Qui est la moule grincheuse ? Qu'est-ce qui le motive ? Et que pouvez-vous apprendre de lui pour votre équipe ?…
18 décembre 2024
Quelle année 2024 ! « L’année de la moule ». Permettez-moi de regarder en arrière et d’envisager ce que 2025 nous apportera. Et avez-vous entendu parler du calendrier des moules ?…
28 novembre 2024
La créativité est ce qui vous aide à trouver des solutions à des problèmes complexes, à développer de nouvelles idées et à réaliser de réels progrès. Pourtant je remarque que la créativité est souvent la première chose…

Calculer le prix de cette activité

Remplissez les détails. Le calculateur calcule automatiquement votre prix.

Nombre de participants ? *
Nombre d'heures ? *

Prix pour une courte séance (2 heures)

Tarif séance courte (2 heures) à partir de (en euros hors TVA)
0.00
Prix par participant 2h à partir de (en euros)
0.00

Prix d'une séance (demi-journée)

prix à partir de 4 heures (en euros hors TVA)
0.00
prix 4 heures - par participant à partir de (en euros hors TVA)
0.00

Prix pour une séance (journée complète)

Prix journée complète à partir de (en euros hors TVA)
0.00
Tarif journée complète / par participant à partir de (En euros hors TVA)
0.00

*Veuillez noter que ce calcul n'est qu'une estimation basée sur le nombre de participants. Le prix réel peut dépendre de nombreux facteurs et peut donc différer du prix calculé. Pour un prix correct, demandez un devis. Nous répondrons à votre demande dans les 48 heures.

1
Oui! je veux ça
2
Dernière page

Téléchargez gratuitement notre boîte à outils de développement d'équipe

Faites passer votre équipe au niveau supérieur avec notre trousse à outils pour une coopération optimale.
Nous avons commencé à parler à Professionnels des RH et vous proposer des conseils, des idées, des points d'action et des méthodes de travail.

  • Trousse à outils de 20 pages
  • 8 témoignages de game changers en RH
  • Méthodes de travail, points d'action et méthodologies

Super! Laissez vos coordonnées et recevez gratuitement le kit d'outils dans votre boîte mail

Votre nom *
Votre organisation *
E-mail *
Numéro de téléphone *

Aucun coin n’est laissé au hasard dans notre gestion des données ! => politique de confidentialité