In dit artikel helpen we je een handje om dat toeval gunstiger te stemmen. Ontdek 5 strategieën om creatiever te zijn en te werken met je team.
Wat voor mossel ben jij? En je teamgenoten?
Sommigen krijgen een externe prikkel, door het volgen van een workshop. Anderen spreken over een idee met een collega, en worden zo met een paar gerichte vragen geholpen. Anderen doen een nieuwe ervaring op. Zo merk je misschien dat als je met een nieuwe hobby start, er nieuwe verbindingen gelegd worden? Of anderen worden pas echt creatief als ze boeken lezen.
Creativiteit is echter zo noodzakelijk voor alles wat we doen op de werkvloer. We willen niet telkens de platgetreden paden opnieuw betreden. We willen nieuwe, innovatieve manieren om onze doelgroep te bereiken. We willen nieuwe en relevante producten ontwikkelen die echt ertoe doen. Daar kunnen we dan ook creativiteit strategieën voor gebruiken. Zo kunnen we dat toeval slim aanwenden.
Mossels from brossels ontwikkelde dan ook 5 strategieën om het toeval een handje toe te steken. Help het toeval een handje (zonder chat gpt). Ontdek wat jouw voorkeur is voor creativiteitstechniek.
We haalden onze mosterd in de eeuwige zoektocht naar creativiteit, en werden enorm geïnspireerd door een boek van Jeroen Hopster, over toeval.
“Voor mij is creativiteit echt een loterij. Geen idee hoe het op me afkomt.”
De loterij-mossel gedraagt zich niet actief om creatiever te zijn. Hij wacht gewoon af, tot het geluk om hem afkomt. Het is zijn lot, of niet niet. Indien het niet is, dan heeft hij pech gehad.
Eigenlijk niet echt een strategie, om creatief te zijn, maar veel mensen bekijken creativiteit wel passief. Daarmee kan het ook een strategie zijn?
De sluip-mossel is net als een spin. Ze gaat doelbewust te werk om haar net te spinnen. Ze heeft een actieve houding om het geluk een handje te helpen. Ze zit en wacht, maar allerminst passief.
Ze gaat zich bijvoorbeeld abonneren op de juiste magazines. Ze gaat zich begeven op netwerkevenementen die weleens ideeën kunnen geven.
“Ik sluip stilletjes naar die “toevallige” creativiteit toe.”
De experi–mossel is meer een bij, dan een mossel. Hij is constant in beweging. Van bloem naar bloem. “Oh, daar eens iets proberen”, “Oh, dat heb ik nog niet uitgetest”.
Hij reist graag rond. Doet nieuwe ervaringen op. Zoekt het avontuur en zijn comfort-zone op.
Hij heeft namelijk liever iets teveel geprobeerd, dan iets te weinig.
Experimenteren, experimenteren, voor wie zijn best doet, zal de creativiteit wel komen.
Voor de prep-mossel is een geoefende mossel er twee waard.
Vaak zeggen deze mossels van zichzelf dat ze niet echt creatief zijn. Maar niets is minder waar.
Dankzij nauwgezette voorbereiding, botsen ze vaak op nieuwe ideeën. Ze oefenen. Ze analyseren wat ze ligt. Zo komen ze op ideeën waar de anderen nog niet eens aan gedacht hebben.
Maar geloven ze wel in zichzelf?
De curi-mossel heeft een geweldig open geest. Het is de curieuze, of nieuwsgierige mossel. Ze heeft een open geest en brede blik. Kan heel makkelijk nieuwe linken leggen. Ze is ontvankelijk en associatief. Ze heeft geen oogkleppen.
Net door haar aanleg en persoonlijkheid gaat ze die nieuwe ideeën zo gemakkelijk opsporen.
Ze is, ondanks haar naam het misschien doet denken, voornamelijk vegan.. (Sorry, flauw mopje)
Welke mossel je ook bent. Creativiteit kan komen. Je moet je er alleen bewust van zijn. Net daarom ontwikkelden we de workshop “Geef je team een creativiteit boost”. Ervaar welke strategie er voor jou werkt. Leer elkaar beter kennen. Kom thuis met een vat vol ideeën.