Wie zorgt er voor de zorgclown?

Onlangs deed ik een weekend van workshops om te ervaren hoe het is als zorgclown bij Clownsense. Dit samen met een groep gepassioneerde mensen uit de zorgsector. Zo veel geleerd van de meester in clowning, Bart Walter, hier uitzonderlijk zonder rode neus :p

Mezelf uitdagen om de clown helemaal te omarmen

Deze ervaring deed me niet alleen nadenken over de kracht van humor, maar vooral over de mensen achter de zorg. Dag in, dag uit staan zij klaar om te geven aan anderen. Ze zorgen voor ons, maar wie zorgt er eigenlijk voor hen?

In dit artikel

wie zorgt er voor de zorgclown

De zorghelden van toen en nu

Het lijkt nog niet zo lang geleden dat we elke avond tijdens de coronapandemie applaudisseerden voor de zorgmedewerkers. Het was een tijd waarin de maatschappij de ogen opende voor het harde werk dat in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen werd verricht. Met luid handgeklap en ontelbare “Merci voor de zorg”-berichten gaven we onze waardering aan hen die in de frontlinie stonden.

Maar wat is er veranderd?

Maar nu, drie jaar later, vraag ik me af: wat is er werkelijk veranderd? De druk op zorgpersoneel is hoger dan ooit, burn-outs nemen toe en het applaus lijkt verstomd.

De zorgclown, een figuur die vreugde en verlichting brengt op donkere momenten, symboliseert voor mij veel meer dan enkel een clown in een ziekenhuis.

Hij staat symbool voor iedereen die dag in, dag uit zichzelf weggeeft om anderen te helpen — of het nu gaat om zorgpersoneel, leerkrachten, of de vele mensen in organisaties die altijd het beste van zichzelf geven.

Speelsheid die we potverdikke vaak vergeten zijn sinds onze kindertijd!

Hoe kan je voor anderen zorgen, als je niet voor jezelf zorgt? Of er niet voor jou gezorgd wordt?

Foto van Gert-Jan

Gert-Jan

vroeger klasclown, nu mossels from brossels

We moeten zorgen voor onszelf!

Koud kunstje?

Het probleem is simpel: hoe kan je voor anderen zorgen als je zelf niet de zorg krijgt die je nodig hebt?

Dit is een vraag die verder gaat dan enkel de zorgsector. Het is een vraag die relevant is voor iedereen die in een dienstverlenende rol werkt, en eigenlijk voor iedereen die het gevoel heeft dat ze constant moeten geven zonder terug te ontvangen.

Wat is er structureel toch aan de hand?

Dit raakt aan de kern van een groter probleem: de structuren waarin we werken. Veel organisaties zijn gericht op productiviteit en efficiëntie, maar vergeten dat mensen geen machines zijn.

Ze kunnen niet constant blijven presteren zonder momenten van rust, herstel en, misschien wel het belangrijkst, plezier. De vraag die organisaties zichzelf zouden moeten stellen, is: welke structuren kunnen we aanpassen om voor een gezondere werkcultuur te zorgen?

Dit geldt niet alleen voor zorginstellingen, maar ook voor bedrijven. Hoe vaak zien we niet dat mensen in organisaties vastlopen in hun werk, overbelast raken door stress en uiteindelijk uitvallen? Wat zou er gebeuren als we meer ruimte zouden geven aan speelsheid, creativiteit en zelfs een beetje gekheid op de werkvloer? Dit zijn geen “soft skills,” dit zijn overlevingsmechanismen in een wereld die steeds meer van ons vraagt.

Wat hebben we nodig om te veranderen?

Verandering begint bij bewustwording

Veel mensen in de zorg en in andere sectoren zijn zo gewend geraakt aan het idee dat ze er altijd moeten zijn voor anderen, dat ze hun eigen behoeften op de achtergrond schuiven. Dit is niet vol te houden. De realiteit is dat als we niet beter leren om voor onszelf te zorgen, we niet in staat zullen zijn om goed voor anderen te zorgen.

Lachen als medicijn

Humor is een krachtig hulpmiddel. Het heeft de unieke gave om spanning te verlichten, verbinding te creëren en ons te helpen de wereld vanuit een ander perspectief te zien. In een omgeving waar de druk hoog is en de verantwoordelijkheid zwaar weegt, kan lachen als medicijn werken. Het opent ons op een zachte manier en helpt ons om afstand te nemen van de ernst van de situatie. Net zoals de zorgclown met een simpele grap of speelsheid een kamer vol spanning kan omtoveren in een plek van ontspanning, kunnen wij humor en lichtheid gebruiken om de druk op onze schouders te verlichten.

En als organisatie kan en moet je ook stappen zetten

Er zijn een aantal zaken die organisaties kunnen doen om een cultuur van zorg en welzijn te bevorderen.

Denk aan het invoeren van policies voor mentale gezondheid, het aanbieden van trainingen rond zelfzorg, of zelfs het integreren van humor en speelsheid in de werkomgeving. Dit laatste brengt me terug naar de zorgclown, die niet alleen voor patiënten een medicijn is, maar ook voor onszelf.

Er is nood aan overleg en afstemming. Zowel binnen ons team als op hogere niveau’s. Onze visie. Verander de wereld, begin bij jezelf 😉

Reuhm tuh tuh teeeeeeuhm: de oplossing van mossels

Doelgericht uit overlevingsmodus gaan

We komen met veel swung in jouw organisatie en team binnen. Samen bespreken we doelgericht: Wat is er nodig om te veranderen? Wat zijn individuele noden? Wat zijn blokkerende elementen voor het team? Wat zijn de verwachtingen? Welke structuren moeten we veranderen om de verlichting te bekomen? 

 Laagdrempelige methoden om overleg te stimuleren zetten we in om stapsgewijs dit te laten groeien. 

De beste resultaten boeken we met humor

We combineren het serieuze met het hilarische, want dat kindse is zo belangrijk in vertrouwen en je goed voelen. We werken met experts die zowel de businesskant als het belang van humor begrijpen en kunnen inzetten. Samen zorgen we ervoor dat mensen niet alleen efficiënt werken, maar ook met plezier.

Zie ons als batman meets the joker. De serieuze held die getriggerd wordt door de clown. Meet mosselman.

Dit mag je verwachten

Laten we met humor, de wereld redden!

Wil je ontdekken hoe wij het verschil maken? Hoe we jou en je team kunnen helpen om beter te zorgen voor jezelf, zodat je nog meer voor anderen kunt betekenen? Ontdek meer over onze aanpak en hoe wij, met een hoek af, jouw organisatie kunnen versterken.

Mail

Ontvang je liefst snel een antwoord via email? Vul dan ons contactformulier in.

Gratis demo

Wil je liever alles eens in zijn werk zien? Boek dan vrijblijvend een demo.
1
Ja! dat wil ik
2
Laatste pagina

Download gratis onze tool-kit voor teamontwikkeling

Breng jouw team naar een hoger niveau met onze tool-kit voor optimale samenwerking.
We gingen in gesprek met HR-professionals en bieden je tips, inzichten, actiepunten en werkvormen.

  • Tool-kit van 20 pagina's
  • 8 getuigenissen van gamechangers in HR
  • Werkvormen, actiepunten en methodieken

Geweldig! Laat je gegevens achter, en ontvang gratis de tool-kit in je mailbox

Jouw naam *
Jouw organisatie *
Email *
Telefoonnummer *

In ons gegevensbeheer zit er geen hoek af! => privacy policy